четвер, 2 липня 2020 р.



Відомі письменники і їх улюблені собаки


Домашні тварини - це другі наші діти, які потребують любові, догляду, ласки і хороших умов. Приручена одного разу  собака,  стає прекрасним другом, вірним своєму господареві на все життя.  На честь наших улюблених вихованців сьогодні прекрасне свято, яке щорічно відзначають 2 липня  - Міжнародний день собак. Так що, сьогодні - хороший привід побалувати свого чотириногого друга чимсь смачненьким.
   Ми ж пропонуємо згадати відомих письменників, серед яких чимало прихильників собак. Багато з них тримали навіть не одну, а кілька собак, а у деяких ця любов до домашнього вихованця була настільки велика, що відбивалася на літературній творчості. У таких випадках можна сміливо сказати, що появі на світ геніальних творів ми зобов'язані саме присутності поруч з майстром чотириногого  друга. Давайте разом помилуємося чудовою дружбою між літераторами та собаками.

Джером Девід Селінджер. Автор роману «Над прірвою в житі» якось поскаржився, що тільки дві істоти в світі дійсно знали його. Це його син Метью і його собака Бенні, шнауцер, якого письменник привіз додому з Німеччини в 1946 році.




 
Антон Чехов.  Улюбленою породою відомого російського класика  була такса. Якось друг Микола Лейкін подарував йому двох такс. Антон Павлович назвав їх Бром Ісаєвич і Хіна Марківна - імена походили від назв лікарських препаратів брому і хіни, а по батькові були «запозичені» від знайомих письменника.







 Відомий англійський  класик Чарльз Дікенс  був пристрасним любителем собак, вони проживали у нього вдома, він робив їх персонажами своїх творів. Найвідоміші чотирилапі герої - це Булс з «Пригод Олівера Твіста» і ЖИП з «Девіда Копперфільда».
  











  
 Вальтер Скотт. Британського класика  всюди супроводжували його собаки - такси Камп і Спайс, хорти Дуглас і Персі і прекрасна лягава дірхаунд Майда - велика мисливська собака сталевого кольору.

  Вальтер Скотт також знаходиться в списку шанувальників ньюфаундлендів.  Домашні тварини письменника  були його друзями. Скотт обожнював собак і все життя був ними оточений.
    
 







  Еріх Марія Ремарк. Собаки  супроводжували відомого німецького письменника все його свідоме життя. В одному з листів він зізнався, що чотириногі друзі дали йому «відчуття дому». Двох його улюблених собак, в юнацтві і в армії, звали Вульф. Останню собаку, тер'єра, звали Біллі.










  Агата Крісті. Своєму хорошому другу, фокстер'єру Пітеру, визнана «королева детективів» навіть присвятила роман «Безмовний свідок». На першій сторінці друкованого видання так і написано: «Дорогому другові й невибагливому супутнику псу Пітеру присвячую».













  Франсуаза Саган. Французька письменниця любила собак і кішок, що завжди жили в будинку її батька. З особливою гордістю і ніжністю Франсуаза завжди згадувала таксу, перетворену її батьком в собаку-самокат. До старості у бідної тварини відмовили задні лапки, і жоден ветеринар не взявся лікувати її. Тоді П'єр Куаре, батько Франсуази, сконструював невеликий візок, на якій бідолаха змогла не просто пересуватися, але навіть бігати по вулицях.
  
  Джон Стейнбек. У 1960 році американський письменник Джон Стейнбек, щоб відновити сили після серцевого нападу, вирішив відправитися в подорож по Америці. У попутники письменник вибрав «літнього панка французької національності - пуделя на ім'я Чарлі», «природженого дипломата» і «доброго друга». Разом з Чарлі Стейнбек подолав 19 тис. км і перетнув 37 штатів.






  
  Стівен Кінг. У автора страшного роману про шаленого  сенбернара - відносини з собаками особливі. Так, одна з них трохи не стала причиною його загибелі. Влітку 1999 року Кінга, який здійснював ранкову пробіжку неподалік від свого заміського будинку, збила машина. Водій мікроавтобуса на мить відволікся на гавкіт свого собаки, що сиділа в салоні без прив'язі, і машина в цей момент вискочила на узбіччя. Письменник отримав безліч переломів і внутрішніх пошкоджень, довго був прикутий до ліжка.
І ось, коли одна собака ледь не вбила автора, інша, уельський коргі по кличці Марлоу, рятувала його від самотності, поки письменник, відновлюючись від травм, багато часу проводив вдома у вимушеній ізоляції.
   Вважається, що саме Марлоу став прототипом вуханя-плутаника Чіка  з саги Кінга «Темна Вежа».


Ніл Гейман.   Англійський письменник-фантаст, автор численних романів, графічних новел, коміксів та кіносценаріїв говорить :"Собака дивиться на тебе такими очима, ніби промовляє:" Я навіть не знаю, що ти робиш, але ти ТАКИ-И-И-И-Й розумний ".