четвер, 20 жовтня 2016 р.

Центр підтримки жертв нацизму у м. Сокаль

У вересні 2016 р. закінчився проект підтримки літніх людей, що пережили часи націонал-соціалізму. Та ми продовжуємо працювати…  
    Проект «Психологічна і соціальна підтримка мало мобільних і немобільних жертв нацизму, шляхом відвідувань їх вдома волонтерами-студентами і молоддю з особливими потребами», у рамках програми «Місце зустрічі – діалог» німецького фонду «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє» тривав 2 роки та завершився у вересні, та ми продовжуємо нашу роботу. Ми щиро вдячні цьому німецькому фонду за неоціненну підтримку людей, які зазнали страждань від фашистських військ.
     Ми відчували підтримку Сокальської центральної районної бібліотеки в  інформаційному плані та в напрямку організації та проведенні виставки «…Немов ковток свіжого повітря», яку мали змогу відвідати учні із чотирьох  шкіл м. Сокаль.
   На початку реалізації проекту було проведено 2-денний навчальний тренінг для 10 волонтерів, де вони отримали знання щодо спілкування з літніми людьми та як їм можна допомогти у психологічному, соціальному, правовому і побутовому напрямках. Для інформування учасників проекту та їхніх рідних на правові та інші корисні теми, волонтери роздають друковану інформацію, коли відвідують немобільних літніх людей на дому.
   Для активних літніх людей ми проводимо різноманітні тематичні зустрічі, концерти та гуртки за участі молоді. Дуже добре, що старше покоління може поділитися із молоддю та іншими учасниками проекту своїми життєвими історіями, а також знаннями і досвідом у рукоділлі та кулінарії. Разом із цим, літні учасники навчаються виготовляти відкритки та різні сувенірні композиції.
    На сьогодні, люди похилого віку дуже часто потребують правової інформації, підтримки та просто доброго слова. Люди, що пережили часи націонал-соціалізму, сьогодні вже у досить поважному віці та часто потребують допоміжних засобів пересування. У рамках даного проекту було придбано 20 одиниць таких засобів та на сьогодні уже всі роздані. Додатково, у липні 2016 року наша організація отримала гуманітарну допомогу (інвалідні візки, ролатори, ходунки та підгузники для дорослих). Таким чином, протягом серпня-вересня Центром підтримки жертв нацизму було роздано ще 7 одиниць допоміжних засобів пересування та 8 упаковок підгузників для потребуючих людей похилого віку. Та є ще інвалідні візки, ходунки і крісла-туалети, які ми можемо видати для потребуючих людей. Звертайтесь до нас за тел.: 096 8803929 або завітайте до нас – приміщення  Сокальської районної асоціації інвалідів, м. Сокаль, вул. Чайковського, 42.
   За результатами підсумкового опитування літніх учасників проекту та їхніх рідних, 96% усіх опитаних високо оцінили корисність проекту та 83% зазначили, що заходи проекту мали на них позивний вплив.

                                                                                          Кононова Оксана, м. Сокаль