четвер, 16 листопада 2017 р.

Революції Гідності присвячується

(книжковий калейдоскоп)


Герої Небесної Сотні сьогодні дивляться на нас з небес з впевненістю у нашій перемозі над ворогом. Жодного клаптика землі не віддамо ми агресору. Ми віримо, що ніхто не побоїться при необхідності взяти в руки зброю і захистити незалежність нашої держави. Кожен з нас бажає одного, щоб над нашою рідною Україною було мирне небо, щоб кожен міг здійснити свої мрії у вільній, щасливій, квітучій країні – Україні, яку щиро любимо, якою безмежно пишаємося.
Відтворити хроніку Майдану, згадати, як це починалось в листопаді 2013 року допоможуть  книги.




Небесна сотня. / Богданович К. та ін. - Харків: Фоліо, 2015. - 206 с.

 Це книга-реквієм. Книга-посвята тим учасникам Революції гідності, які віддали найцінніше — своє життя — заради того, аби Україна та всі ми вста­ли з колін. Щоб почали змінювати свою державу, а наші діти та онуки дістали змогу жити в іншій країні. Герої цієї книги — звичайні люди з різних куточків нашої держави. Вони дуже різні — заробітчани, науковці, підприємці, вчителі... Якби не Майдан, вони б ніколи не зустрілися. Це він об'єднав їх, зробив побратимами та «воїна­ми світла».
Ця книга була написана заради того, аби пам'ять про величезну самопожер­тву героїв Небесної сотні назавжди залишилася в серцях українців. Вона — німе нагадування всім нам про те, якою ціною ми здобули свободу та новий шанс для своєї країни стати справжньою європейською державою.

Представляємо Вам наступну книгу:



Гук Н. Євромайдан. Звичайні герої./ Гук Наталія.-К.:Брайт Стар Паблішинг, 2015.-144с.

Це збірка оповідань про звичайних та водночас неймовірних людей, які створили революцію 2013—2014 років. Книжка присвячується кожному патріоту, який брав участь у доленосних подіях та продовжує висловлювати активну громадянську позицію. Тут всього потрошку: долання меж та страхів, шалена любов до Батьківщини, рішучість діяти, бажання залишити нащадкам єдину та квітучу Україну, переосмислення буття та відкриття нового себе, сміливість відстоювати свободу, перемога над байдужістю, буденні дива. Але основа всіх подій єдина – прагнення змінити світ на краще та віра, яка не знає слова «неможливо».



Матіос М. Приватний щоденник. Майдан. Війна…/Марія Матіос.- Львів.: ЛА «Піраміда», 2015.-356с.

"Приватний щоденник", мабуть, найочікуваніша книжка Марії Матіос, якою відома українська письменниця "загартовує правдою" про ексклюзивні події Майдану та триваючої війни, учасником чи свідком яких вона була. Це свого роду хроніка, що починається з кінця 2013-го і до середини літа 2015-го року. І крізь цю призму письменниця дуже зворушливо і дуже чуттєво описує маленькі історії українських родин, життя яких болючими втратами та глибокими ранами назавжди змінив Майдан...змінила війна... А ще - свої історії "про конкретні битви за дуже конкретних людей".
У час," коли музи здебільше мовчать, а говорить зброя", Марія Матіос розпочинає "особисту війну і боротьбу" за "кожну конкретну людину" - боротьбу за свою Націю. У найдраматичніші та найкривавіші дні Майдану вона боронить Націю від звірств Беркута та ошаленілих тітушок; у київському СІЗО, судах, лікарнях, госпіталях, у солдатських траншеях та бліндажах, у розгромлених містечках та селах Донбасу - вона захоплюється Її мужністю, благородством та гідністю. А в дні глибокої скорботи та дні світлої радості надії вона просто тримає свою Націю за руки, втирає Їй сльози, "передаючи своє тепло і співчуття"...



Євромайдан : хроніка в новелах / упоряд. В. Карпʼюк. - Брустурів : Дискурсус, 2014. - 216 с.

До книжки ввійшли кращі тексти, надіслані на конкурс "Новела по-українськи" від журналу "Країна". Згустки відчуттів, емоцій і сюжетів, які ми ще так добре пам'ятаємо і варто ніколи не забувати.


Євромайдан: хроніка відчуттів  / Тарас Прохасько та ін. - Брустурів : Дискурсус, 2014. - 151 с. : фот.

Колекція есе Тарас Прохаська, Іван Ципердюка, Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Юрія Винничука . Подія Євромайдану і окремі дії в період його тривання матимуть повно інтерпретацій з поглядів історичного, суспільного, культурного…Вже зараз звучить чимало думок і оцінок. Але на все свій час.
Чи не найцікавіше після кожної історичної епохи – польові враження. Саме в них найдостовірніші і найцінніші деталі. Ще ліпше, коли це враження не лише людей з досвідом, а й з умінням їх передавати.



Базів Василь. Армагеддон на Майдані.  К. : Український пріоритет, 2014.  160 с.

Безпощадне у своїй невідворотній сповідальності та всепоглинальне за своїм гостросюжетним магнетизмом Письмо автора справляє на читача вулканічне потрясіння, як і сам феномен Майдану на самосвідомість сучасного землянина. На смисловому тлі подається документальна маловідома історія про те, що і як призвело до Повстання, котре стало безпрецедентним актом кривавого вознесіння із провалля гуманітарно-кримінальної катастрофи для майже 50-мільйонного людського згромадження в центрі Європи. Водночас всенародний Бунт Гідності став прологом до визвольної війни - у супрязі з усім прогресивним світом - древньої Нації проти планетарної загрози земній цивілізації, яка постала перед очманілим людством осатанілими ордами московських варварів, що виринули на полях глобальної епохи із темних віків.




Соченко М. Обличчя Майдану : живопис, графіка : [альбом] / Марина Соченко. Клич Майдану : літопис самовидця : поема / Антонія Цвід.  – Київ : Український пріоритет, 2015. – 88 с. : іл., портр.

Обличчя Майдану - це обличчя видозміненого світу сучасності, відображені у душах і вчинках українців - людей, що вийшли на бій за своб свободу, за гідність своєї нації. Це обличчя народу, який із правіку був європейським, який дав світу свяне землеробство й відкрив дорогу до зів, яий показав зразок незламного духу в прагненні бути вільним.
Цей альбом - це синтез живопису й поезії двох неймовірно талановитих і патріотичних жінок - активних учасниць революції - художниці Марини Соченко та поетеси Антонії Цвід. Саме тому він лунає потужним Кличем Майдану й стукає в наші серця крилами Небесної Сотні.


Євромайдан. Лірична хроніка /поетична колекція.- Брустурів: Дискурсус, 2014.- 44с.

Коли люди пережили шок від перших кривавих подій, гнів помсти й холоднокровність оборони, — почалося глобальне структурне осмислення нової дійсності. Поезія — це перші спроби зрозуміти, що відбулось.

Автори текстів: Маріанна Кіяновська, Евгения Бильченко, Тетяна Власова, Марина Падалко, Катерина Калитко, Ульяна Кривохатько, Борис Херсонский, Єлизавета Жарікова, Павло Коробчук, Марія Ткаченко, Олексій Бик, Микола Чорний, Василь Махно, Марічка Гуменюк, Мар’яна Савка, Карина Тумаєва, Оксана Самуляк, Ліна Абрамова, Богдан Боденчук, Богдан Томенчук, Василь Кузан, Дмитро Андрощук, Вогнедара Січеславська, Елла Євтушенко, Лилия Шауберг, Галина Крук, Янина Косаковская, Сергій Скальд, Олена Покидько, Олена Герасим’юк.

Немає коментарів:

Дописати коментар