четвер, 15 червня 2017 р.

Нові книги -  читачам

Шановні користувачі, любителі художнього читання! Далеко не завжди нам властиве відчуття співпричетності до історії. Сучасність з її повсякденними клопотами  та турботами нерідко  здається єдиною  важливою реальністю.
Тож, запрошуємо Вас  на декілька хвилин прилучитися пам'яттю до минулого, щоб краще зрозуміти сьогодення.
Ми помандруємо сторінками нових історичних книг. Надіємось,  що вони принесуть Вам  не тільки хвилини задоволення, а і спонукають до роздумів, допоможуть у розв'язанні Ваших проблем.
І так, перша книга огляду:


 Зіновіїв, Климентій. Золоте чересло : кн. нар. ремесел, звичаїв та побуту в Україні, писана Климентієм Зіновієвим, поетом кінця XVII ­ початку XVIII ст. / Климентій Зіновіїв , упоряд. пер. з давньоукр.­ К : Мистецтво, 2016. -­ 336 с.
 Перед тобою, читачу, одна з найцікавіших рукописних книжок ХУІІ століття, яка  подається в повному обсязі. Книга, яка мала  те щастя, що в хвилях часу не згубилася і дійшла до нас завдяки добрим обставинам , бо існує вона тільки в авторському підписі. Написав її Климентій, син Зіновія, ієромонах, тобто чернець, священник якого прозивали в школі  трясцею і про якого, якби не збереглася оця книга, не знали б ми з інших історичних джерел нічого.
Цю рукописну книгу великий український письменник І.Франко зарахував до найкращих надбань українського письменництва. Півтора століття  вона пробула в безвісті і побачила світ лише в 1912 році.
Климентій Зіновіїв багато мандрував, дуже добре знав народні звичаї, побут, ремесла, любив людей праці, про що і повідав нащадкам.

Чемерис В.Л. Анна Київська : роман / Валентин Чемерис; худож.-оформлювач Л.П. Вировець.- Харків : Фоліо, 2016. – 220с.
Відомий український письменник , лауреат багатьох літературних премій Валентин Чемерис майстер історичної прози вважає, що нічого не може бути  цікавішим за її величність історію.
Його новий роман присвячений доньці Ярослава Мудрого, красуні Анні, першій королеві Франції.
Вона подарувала Генріху І не тільки спадкоємця корони – Філіпа, а й значною мірою змінила хід французької історії.
Смілива , розумна та освічена королева поступово стає співправителькою Генріха. Її підписи стоять поруч з підписами короля на важливих державних указах. Владна і мудра, вона розуміла свою роль в управлінні країною.
Франція стала її державою, а Французи назавжди запам'ятали її як королеву Франції – Анну Київську. Але чи була щаслива ця жінка і де вона закінчила свій земний шлях, про це не знає ніхто.


Чемерис В. Л. Рогнеда: роман/Валентин Чемерис; худож.-оформлювач Л.П.Вировець .- Харків: Орбіта, 2016.- 283с.

«Рогнеда» - роман-сказання про вродливу та гордовиту полоцьку княжну. Все , здавалося б, обіцяло їй любов, обожнювання і щастя.
Але ці надії рухнули, коли красуня Рогнеда опинилася в потоці бурхливих подій та суперництва двох рідних братів – Ярополка та Володимира Святославовичів, коли виключно-гордо відмовила Володимиру ще й назвала його зневажливо «сином рабині».
Таких образ Володимир не прощав нікому.

Яріш Я.І. Сповідь з того світу: іст. Трилер/ Ярослав Яріш; худож.-оформлювач Л.П. Вировець.- Харків: Бібколектор, 2016.-283 с.

Історичний трилер українського письменника із Львівщини, лаереата багатьох літературних конкурсів Ярослава Яріша не може не сподобатись. Цілий калейдоскоп людей. Не в змозі змиритися зі смертю коханого чоловіка Івана під час подій на Майдані, молода тендітна Марія насмілюється кинути виклик Долі і повернути коло історії навспак.
Доля заводить жінку в дохристиянські часи, вимірявши дистанцію у 13 століть. Галасливим вертепом пробігають покоління, змінюються епохи…
Хрестоносці і, монголи, яничари , НКВС… А Марія все мандрує і мандрує: щойно перетнувши фінальну лінію, знову опиняється на старті. Це і є відповіддю всесильної Долі на її виклик, адже кола історії не розірвати: як гнули Іванові прадіди, так і він мусить віддати своє життя за рідну землю…
Пропонуємо Вашій увазі останній роман огляду:


Цайтлер Валентина. Забуті гріхи /Валентина Цайтлер.-К.: Балтія-Друк, 2014.-216с.
Історичний роман литовської письменниці і дипломата Валентини Цайтлер «Забуті гріхи» став бестселером на її батьківщині. Книжка перенесе Вас, шановні читачі у першу половину ХУІІ ст. – часи розквіту Речі Посполитої. Авторка описує сповнене драматизму життя Станіслава Жолкевського, галицького шляхтича  і польського коронного гетьмана, буття і діяльність якого були пов’язані з Україною, і його дружини Регіни на тлі історичних колізій, проводячи ідею, що кожна велична перемога сплачена людськими долями.  Ви прочитаєте про палац Жолкевських, німого свідка тих подій, що і досі стоїть у місті Жовкві на Львівщині. Особливу увагу в романі приділено й українським історичним постатям, зокрема гетьманові Петру Сагайдачному і Якову Бородавці.
Роман написано живою колоритною мовою, він читається на одному диханні. В кінці варто сказати такі слова: «Згадайте предків Ваших, щоб історія перед Вами не згасла, її золотої нитки не згубіть»