середу, 14 лютого 2018 р.

Літературні тренди



Шановні користувачі, любителі художнього читання!

Запрошуємо Вас  у мандрівку сторінками нових книг. Це книги сучасних українських авторів. Вони доступні серцю кожної людини, незважаючи на вік, професію, вподобання, бо вони розповідають про те, що нас хвилює: про вірність і кохання, пошуки справедливості і гіркі розчарування, перемоги і поразки, вічну загадку і подвиги людей та нації.
І так, дорогі друзі, є над чим подумати й про що поспілкуватися. Отож, почнемо….
Перша книга огляду:



ДНК: роман/Сергій Жадан, Юрій Винничук, Ірена Карпа, Фоззі, Андрій Кокотюха, Володимир Рафєєнко, Макс Кідрук; авт.ідеї Сергій Жадан, Фоззі; передм. І післям. Фоззі; худож. Katerina Sad – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016.-240с.

Сім історій у книжці – сім спогадів, сім переконливих голосів.
У недалекому майбутньому  український студент Андрій Чумак погодився взяти участь у науковому експерименті й за допомогою розшифровки коду ДНК візуалізувати «пам’ять поколінь» - відчути й особисто пережити найяскравіші моменти з життя сімох своїх предків.
Його погляди склалися в приголомшливу, жорстоку у своїй правдивості  історію країни; правда   народовців кінця ХХ століття, правда паризьких емігрантів, правда селян з ядерного полігону Харківщини, правда переселенців  з охопленого війною Донбасу -  усе це в ДНК Чумаків.
Пошматована, розкидана по світу  примхами долі, родина Чумаків втратила головне – зв'язок поколінь. Чи не в цьому полягає трагедія всього українського народу? І хто навчиться на наших помилках?



Мельник Ярослав. Маша або постфашизм [Текст]: роман / Ярослав Мельник.- Львів: Видавництво Старого Лева, 2016.-288с.

Це роман про кохання. Однак, фоном для кохання є жорстока епоха, в яку довелося жити героям.
Четверте тисячоліття. Журналіст «Голосу Рейху» несподівано закохується в самку стора - одну з істот, які мають людське тіло, але яких не вважають за людей - і стає на шлях боротьби за право сторів називатися людьми. Але чи вдасться герою і його соратникам врятуватися від постфашистів? Вони втікають від переслідування в гори, де на них чекають страшні та романтичні пригоди і вічна туга за людською рівністю та свободою.
В гостросюжетному футуристичному романі відомого українського письменника стрімка інтрига й вражаючі сцени поєднані з боротьбою ідей та сильним гуманістичним пафосом. Це перший в Україні інтелектуальний трилер про витоки людської жорстокості.






Пахомова Т. Таємниця галицького Версалю: роман /Тетяна Пахомова.- Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2017.-352с.

В романі української письменниці події розгортаються в Польщі, для якої ХУІІІ сторіччя стало часом найстрашніших випробувань.
Ви станете свідком  історії, що знову і знову повторюється  - з іншими людьми, в інші часи, в іншій країні…
Свого сина і спадкоємця величезних статків та галицького Версалю — родового гнізда, заснованого ще коронним гетьманом, Потоцькі назвали Щенсним, латиною — Феліксом. Щасливим… Оповитий родинною славою, ореолом поваги й заздрості, він мусив одружитися із Жозефіною Мнішек і стати польським королем. Важкою була ця ноша для мрійливого юнака. Гоноровий шляхтич батько, який вершив долі сотень тисяч людей, та амбітна і свавільна мати з малих літ ліпили з нього майбутнього володаря, відгризаючи, як вовки, кожний прояв милосердя й людяності. Бо світом правлять не вони, а влада і гроші… Та якось при дорозі молодий Потоцький зустрів прекрасну лісову мавку — синьооку красуню Гертруду. І вперше пішов проти волі батьків, закохавшись і таємно одружившись. Тим самим поклав на терези історії не владу, гроші й любов, а майбутнє вільної Польщі…




Акваріум: роман-антиутопія /О.А. Чупа; передм. Р.А. Семкова.-Х.: Віват, 2015.-144с.- (Вітражі)

«Акваріум» -то справжній шок навіть для найвибагливішого читача...«Ці раби, яких я виховав, ніколи вже не зможуть стати людьми», - свідчить передсмертна записка власника акваріума Олеся Шенколюка. Щоправда, це не такий акваріум, який ми звикли бачити на полицях у кімнатах чи на вітринах зоомагазинів. В акваріумі головного героя мешкають... дорослі люди, зменшені в десятки разів за допомогою медичного препарату. Вимушені виживати, ці напівлюди-напіврибки продовжують існувати за законами суспільства: їдять, сплять, розмножуються... Тимчасом господар акваріума проводить на них досліди і встановлює свої закони у створеному владною рукою божевільного соціумі. Соціумі, що складається не з людей - з біомаси, не здатної мислити, самостійно приймати рішення й висловлювати свою думку. Де навіть вибір політичної партії залежить від господаря, а не викликаний власними думками псевдогромадянина. Фантастика? Звичайно. Та чи не зустрінемо ми на сторінках цієї книжки знайомі обличчя?



Цаплієнко А. Ю. Книга змін оповідання  / Андрій Цаплієнко; перекл. з рос. Ж. Куяви;  передм. А. Комарова. - Харків: Книжковий клуб ''Клуб сімейного дозвілля'', 2016. - 256 с.: іл.

Андрій Цаплієнко – відомий український журналіст, письменник, режисер.
Від 1999 року працює воєнним кореспондентом , як журналіст об’їздив багато «гарячих точок» по всій планеті.
Від перших  днів війни – на передовій. Знімаючи репортажі на лінії вогню, намагається зрозуміти, чи була війна невідворотною.  
Книга оповідань відомого українського журналіста й письменника, у якій йдеться про війну, яка несподівано прийшла в Україну і змінила життя і свідомість мільйонів українців.
Герої оповідань пов'язані складним павутинням особистих стосунків одне з одним і з автором. Вони разом з усією країною крокують дорогою змін - від застою до революції, від Майдану до війни. Історії, які трапляються з героями, видаються неймовірними, але це нова реальність, у якій треба навчитися виживати. Книга має всі шанси стати в майбутньому одним із літературних документів епохи, у якій нам випало жити.