понеділок, 19 березня 2018 р.

Йосип Олеськів життя і діяльність


В історії кожного народу є особистості, події, які пробиваючись крізь товщу часу, все більше привертають увагу до себе. « Великі люди самі собі споруджують п’єдестал : статую на ньому встановлює майбутнє» слова французького письменника Віктора Гюго стали епіграфом до книги про велику людину, видатного українського вченого, батька української еміграції до Канади, директора Сокальської семінарії 1901-1903 рр. «Йосип Олеськів життя і діяльність». Презентація книги відбулася 18 березня в актовій залі Сокальської ЗОШ І-ІІІ ст. – інтернат ім. Т. Шевченка, яка в минулому столітті була величним Сокальським педучилищем. На презентацію прибули співавтор і упорядник книги Зіновій Яворівський та науковець, історик, директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки, співавтор книги Іван Сварник. Приємно, що до видання книги долучилася сокальчанка Валентина Фенчин, яка дала портретну світлину Йосипа Олеськіва, з якої згодом зробили монумент.
З благословення о. Ярослава Валюха заввідділом обслуговування Сокальської центральної районної бібліотеки ім. В. Бобинського Світлана Халупник подала грунтовний, детальний огляд книги, розкривши життєвий шлях Олеськіва, його дружбу з великим Каменярем Іваном Франком, їх спільну роботу щодо спрямування еміграційного потоку до Канади та короткий період його перебування на посаді директора семінарії. 
Музичною окрасою свята став виступ народного вокального ансамблю «Берегиня», поетичні рядки зачитала союзянка Руслана Антонюк.

 Про історію сокальських емігрантів до Канади та їх перебування там до сьогодні, розповів директор історико-краєзнавчого музею «Сокальщина» Василь Волошин. Про життя семінаристів розповіла присутнім випускниця Сокальського педучилища Єлизавета Цар.
Історія Сокальської семінарії мало досліджена, перший крок зроблено у презентованій книзі, всі подальші за нами…