вівторок, 19 травня 2020 р.

Коли ми чуємо слово “класика”, зазвичай воно асоціюється зі словом “нудно”. Твори, які читали ще у школі частенько навівають нудьгу. Але перечитавши класичний твір у більш зрілому віці відкриваємо в ньому нові сенси і глибини. Класика саме тому і залишається актуальною, що не втрачає здатності розкриватися щоразу по-новому. Вишукана, моторошна, захоплива чи абсурдна — обирайте стиль собі до смаку й занурюйтесь!



Поради користувачам бібліотеки
« Як користуватися довідковою літературою».
   
            Навіть найрозумніша людина в світі не може пам'ятати великі події сучасного та минулого, численні дати, факти. Доповнюють пам'ять людини книги, які все знають: словники, довідники, енциклопедії. Ці книги- друзі нашої пам'яті, вони дають відповідь на будь-яке питання. Як же ці книги побудовані? Як  ними користуватись в роботі?
     1.Словники.


         В них зібрані слова, розташовані в алфавітному порядку. Найбільшим попитом користується орфографічний словник. Майже всі ми ним користуємося, коли не знаємо, як писати те чи інше слово.
         Коли ж вас цікавитиме значення слова та історія його походження- користуйтеся « Тлумачним словником» . Словник вченого і письменника В. Даля, де автор зібрав 200 тисяч слів, особливо відомий. Кожне слово тут має пояснення і тлумачення.
        Читаючи  газети та журнали  ви часто зустрічаєтесь зі словами, які прийшли з інших мов народів світу - тут вам допоможе « Словник іншомовних слів»,  кожен учень  повинен мати відповідні навички роботи з словником.
         Уважно переглядайте передмову до словників, знайомтеся з умовними позначеннями.
          А ще, нашим добрим помічником є :
      2.Енциклопедії.


         Саме слово взяте з грецької мови і означає «коло знань». В наш час енциклопедіями називають книги, в яких коротко викладено у повній системі дані про науку, техніку, культуру, природу, мистецтво та інше. У більшості матеріал в енциклопедіях розміщено в алфавітному порядку.
Як вибрати книгу для читання.
           Зайшовши до бібліотеки , треба звернутись до її каталогів  і картотек. В перекладі із грецької « каталог» означає « перелік». Отже, каталог – перелік усіх книг, які є в бібліотеці.  Переглядаючи каталог ви дізнаєтеся , чи є в бібліотеці потрібна вам книга  з даної теми того чи іншого автора.
           В систематичній  картотеці матеріали розставлені за галузями знань .
          Цікавого вам знайомства з довідковою літературою і натхненного читання.