середу, 17 червня 2020 р.


Жінки - лауреати

 Нобелівської премії з літератури


   Ні для кого не секрет, що жінкам в усі часи було складніше пробитися на письменницький Олімп, ніж особам чоловічої статі. Тільки лише останнім часом серед представників цієї професії значно збільшилася кількість жінок-письменників.
     Відомо, що сестри Бронте публікували свої шедеври під ім'ям братів Белл. Шарлотта Бронте пояснювала це так: «У нас було неясне відчуття, що до письменниць прийнято ставитися з упередженням».
  І навіть в ХХ столітті видавець першої книги про Гаррі Поттера (а це 1997 рік) порадив Роулінг не писати на обкладинці своє повне ім'я, так як хлопчики могли не захотіти читати книгу, написану жінкою. Замість цього «Гаррі Поттер і Філософський камінь» вийшла під псевдонімом «Дж. К. Роулінг», за яким неможливо зрозуміти, автор - жінка або чоловік.
   Складно сказати, чи впливали на рішення Нобелівського комітету гендерні забобони, але за всю історію премії лише 14 раз вручали її жінкам. Причому, більше половини з них стали лауреатами після 1991 року. Якщо брати останні 10 років, то Нобелівської премії були удостоєні 4 жінки-письменниці, а це вже позитивна динаміка.
   Пропонуємо вам згадати імена всіх жінок-лауреатів найпрестижнішої премії в області літератури.



Се́льма Ла́герлеф Перша жінка-письменниця, відзначена у 1909 році Нобелівською премією з літератури завдяки своєму дитячому роману «Чудесна мандрівка Нільса Гольгерсона з дикими гусьми».



Грація Деледда— італійська письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури 1926 року.



Сігрід Унсет — норвезька письменниця, лауреат Нобелівської премії 1928 року за «провідний для неї могутній опис життя Півночі в Середні віки».


Перл Бак — американська письменниця. Найвідоміші романи про життя китайських селян (трилогія «Земля благословенна», «Сини», «Поділ дому»). Отримала Нобелівську премію з літератури у 1938р.



Габріела Містраль— чилійська феміністська поетеса, просвітителька, дипломатка, борчиня за права жінок, лауреатка Нобелівської премії з літератури (1945) "За поезію істинного почуття", яка зробила її ім'я символом ідеалістичного прагнення для всієї Латинської Америки.


Неллі Закс— німецька поетеса єврейського походження, лауреат Нобелівської премії з літератури (спільно з Ш. Й. Агноном 1966).


Надін Гордімер—південноафриканська англомовна письменниця. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1991 року, «яка своїм прекрасним епосом принесла величезну користь людству».



Тоні Моррісон— американська письменниця, лауреатка Нобелівської премії з літератури 1993 року як авторка, «що у своїх наповнених мріями і поезією романах пожвавила важливий аспект американської реальності».



Вісла́ва Шимбо́рська— польська поетеса, есеїстка, літературний критик і перекладачка; лауреатка Нобелівської премії з літератури (1996)


Ельфрі́де Єлі́нек — австрійська письменниця та феміністка, нагороджена Нобелівською премією в галузі літератури в 2004 році за її "музичний потік голосів і протиголосів у романах і п’єсах, які з надзвичайною мовною ревністю розкривають абсурдність кліше суспільства та їх підкорюючу силу".



До́ріс Мей Ле́ссінґ — англійська письменниця, лауреат Нобелівської премії з літератури (2007)


Герта Мюллер— румунська та німецька письменниця. Лауреатка Нобелівської премії з літератури 2009 року з формулюванням «тій, хто своєю зосередженістю в поезії і щирістю в прозі, малює пейзаж знедолених».

Еліс Манро— канадська письменниця, лауреатка Нобелівської премії з літератури за 2013 рік


Світла́на Алексіє́вич — українська та білоруська російськомовна письменниця та публіцистка. Лауреатка Нобелівської премії з літератури за 2015 рік