середу, 13 січня 2021 р.

 


Книжкові терміни: ви знаєте, що вони означають?

   Справжні книголюби, бібліофіли і бібліомани, чи знайомі ви з основними термінами таємничого і загадкового книжкового світу? Ми пропонуємо згадати деякі з них.

  АВАНТИТУЛ - сторінка, що передує титульному аркушу. Як правило, це перша або одна з перших сторінок в книзі.

 БІБЛІОЛАТРІЯ - забобонне схиляння перед книгою, шанування священних або божественних книг (наприклад, Біблії, Корану), а також книг, що володіють нібито магічною чарівницькою силою. У переносному сенсі - пристрасть до книг, доведена до крайнього ступеню.

 БІБЛІОТАФ - тип бібліомана, у якого інстинкт власника придбав абсурдну, потворно-гіпертрофовану форму. Бібліотаф не дозволяє нікому користуватися своїми книгами.

  БІБЛІОФІЛ- людина, яка збирає рідкісні та цінні видання; іноді збирають колекції видань одного автора, ілюстратора і т. д. Колекціонери книг збирають не тільки книги, а й періодичні видання, хромолітографії, листівки, комікси і т. п. Особливою популярністю серед бібліофілів користуються рідкісні книги. Береться до уваги витончене виконання шрифту та ілюстрацій.

  БІБЛІОФІЛІЯ - буквально: любов до книг.

 БИНТИ - опуклі поперечні декоративні елементи на шкіряному корінці палітурки.

  ІНКУНАБУЛИ - книги, видані в Європі від початку друкарства і до 1 січня 1501 р. Видання цього періоду дуже рідкісні, так як їх тираж був 100-300 примірників.

 КАНТ - краї переплетіння обкладинки, що виступають за обріз блоку. Кант зберігає блок від псування і забруднення, покращує розкриваність книги чи брошури.

 КАПТАН - бавовняна, шовкова або напівшовкова стрічка з білим або кольоровим потовщеним краєм. Наклеюється на верхній і нижній краї корінця книжкового блоку. Каптал - елемент зовнішнього оформлення книги, разом з паперовою смужкою, що наклеюється на корінець поверх нього, служить також зміцнюючим елементом книжкового блоку.

РЕПРИНТ - видання, випуск якого здійснюється шляхом репродукування (сканування) сторінок книги, рукопису та інших обраних для відтворення джерел без зміни тексту.

 ФОЛІАНТ - старовинна книга, форматом в половину паперового аркуша.

 

 ФОРЗАЦ - зазвичай складений навпіл аркуш паперу, що поміщається між палітурною кришкою і книжковим блоком. За характером оформлення бувають прості, тематичні та декоративно-орнаментальні форзаци.

 ЕКСЛІБРИС - книжковий знак, паперовий ярлик, наклеюється власниками бібліотек на книгу, частіше на внутрішню сторону палітурки. Зазвичай на екслібрисі позначені прізвище власника і малюнок, який свідчить про його професію, інтереси або склад бібліотеки.

 Сокальська ЦРБ представляє проект про жінок, які не боялися кидати виклик суспільству, впевнено йшли до своєї мети і доводили всім, що жінці все під силу. Амелія Ергарт – перша ластівка проекту «Її історія.»